Методика вимірювання свіжих вершків з високою жирністю (м.д. жиру від 10 до 40%)
Методика вимірювання показників якості вершків полягає в розведенні їх знежиреним молоком в співвідношенні 1 : 3 по масі, вимірюванні показників якості суміші на аналзаторі молока АКМ-98 і визначенні їх в вершках за наведеною формулою.
- Визначити на лабораторних вагах масу 2-х порожніх стаканчиків для зважування.
- Зважити в одному з них вершки в кількості (30 ± 1) г, а в іншому - знежирене молоко в кількості (90 ± 1) г
- Перемішати вершки і знежирене молоко шляхом переливання їх по стінках з одного стаканчика в інший і перемішування скляною паличкою.
- Розведену пробу вершків довести до температури (25 ± 2) °С, залити в стаканчик для проб і провести вимірювання на аналізаторі АКМ-98 не менше 2-х разів.
- За результат вимірювання показників якості приймають середнє арифметичне значень результатів вимірювань.
- Показники якості в вершках (до другого десятинного знаку) визначають за формулою:
,
де:
r1 - відповідний показник якості (М.Д. жиру, СОМО, білка, щільності) вершків,% (кг / м3);
r2 - відповідний показник якості знежиреного молока,% (кг / м3);
rсум - середнє арифметичне результатів вимірювань за відповідний показник якості суміші,% (кг / м3);
mсум - маса суміші (сума мас наважок вершків і знежиреного молока), г;
m1 - маса вершків, г;
m2 - маса знежиреного молока, м