Визначення точки замерзання за допомогою використання аналізатора АКМ-98

1. Метод визначення точки замерзання

АКМ-98 визначає точку замерзання кожної проби і кількість доданої води. АКМ-98 окремо не вимірює точку замерзання, а обчислює її на підставі компонентів, від яких вона залежить. Основними компонентами молока являються: вода, лактоза, жири, протеїни мінерали (солі) і кислоти. Точка замерзання залежить тільки від розчинених компонентів в молоці і від кількості розчинника (в молоці таким є вода). Ультразвукова технологія дозволяє виміряти безпосередньо жирність, протеїн, лактозу + солі (розчинні компоненти - єдині, які впливають на точку замерзання), а кількість розчинника в% визначається як 100% суху речовину в%; а суху речовину в% = лактоза% + жирність% + протеїни% + солі% + кислоти%.
Без розуміння сенсу точки замерзання - певна або показується приладом додана вода може легко ввести в оману щодо величини цього параметра.

2. База визначення точки замерзання:

Молоко замерзає при більш низьких температурах ніж вода. Середня точка замерзання сирого молока в більшості регіонів - близько -0,540 ° С. Середня величина для вашої області називається "базисної" точкою замерзання. Точка замерзання молока є "фізіологічною константою". Однак це не означає, що вона не змінюється взагалі. По суті харчування, порода, сезон, час лактації, клімат, взяття проби (початок, середина або кінець лактації) - все це показники - чим більшою кількістю проб користуємося з метою отримання цієї середньої величини, тим надежднее буде вона в якості бази. Отже базисна точка замерзання - це середня величина точок замерзання проб молока багатьох корів. Коли в лабораторії перевіряють виробника, вони тільки порівнюють середню величину корів виробника з середньою величиною більшою області.

Базисна точка замерзання встановлюється (визначається) місцевими закладами охорони органами, Міністерством сільського господарства (та іншими); в деяких випадках деякими університетами, окремими виробниками молока або їх асоціаціями. Нерідко допуск встановлюється в вверхній кордоні базисної точки замерзання з тим, щоб допустоть деякі відхилення в показниках молока, а так само і в вимірювальних приладів і оператора.
Асоціація Офіційних Хіміків - аналітоков не згадує базисну точку замерзання, проте в даний час рекомендує верхню межу замерзання -0,525 ° С (2,326 стандартних відхилень від недавно певної середньої точки для Північної Америки -0,5404 ° С), нижче якої нудити на 95% позитивності , що потраплять 99% всіх визначених точок замерзання молока без доданої води.

Якщо точка замерзання буде -0,525 ° С, або нижче, можна допустити, що в молоці немає доданої води, або це можна затвердити за допомогою тестів, специфіковані нижче. Якщо точка замерзання буде вище -0,525 ° С, молоко повинно бути позначено - "імовірно з доданою водою"; слід затвердити його як молоко без доданої водою або як молоко без доданої води за допомогою нижчезгаданих тестів. Зробіть оцінку крайніх денних коливань точки замерзання для даного стада, для обьедінонного стада, або для обробленого молоко про наявність доданої води.
"Імовірно додана вода", (як це описано вище) - це слід "потвердіть" за допомогою тестів на автентичних молочних пробах, отриманих за допомогою методів АОАС.

Після визначення точки замерзання за допомогою АКМ-98, для вашої проби додана вода в АКМ-98 обчислюється за допомогою такої формули:

де:
FrPointBase - це базисна точка замерзання
FrPointCalc - це вимірювана точка замерзання

Приклад визначення точки замерзання приладом АКМ-98:

  1. Перший варіант:

    Якщо ви заклали базисну точку замерзання -0.520 ° C (згідно з пунктом 5.9 директиви 92/46 / ЄЕС), і виміряна точка замерзання -0.540 ° C, тоді відповідно до вищезгаданої формулою вийде -3,8%.

    Так як негативна додана вода не існує, то прилад АКМ-98 відображає 0% доданої води. Причиною тому є допуск базисної точки замерзання; , Причини цього пояснюються нижче.

    Якщо в той же молоко наллємо 3,8% води, при цьому прийнятої базі, прилад виміряє точку замерзання: -0.520 ° C, але знову покаже 0% доданої води

  2. Другий варіант:

      Якщо база, закладена посредстом меню в прилад -0.540 ° C, і виміряна так само -0.540 ° C, то прилад покаже 0%.

      При додаванні 3,8% води, прилад покаже 3,8% доданої води.


З вищесказаного випливає, що дуже важливо закласти коректну базову точку замерзання!


Показання приладу щодо наявності доданої води можуть дати інформацію в зв'язку з сумнівом щодо наявності такої, а її точну величину можна визначити після взяття "проби на фермі" і результат вимірювання точки замерзання проби, виміряної за допомогою АКМ-98, закласти в якості базисної точки в формулу обчислення доданої води.
В такому випадку результат, отриманий за цією формулою, дасть абсолютну величину доданої води конкретного постачальника.