Співвідношення жиру і білка в молоці як наслідок правильного годування корів.

На якість молока впливає безліч факторів, але все ж найважливішими з них є годування та утримання дійних корів. А особливо - постійний і добре налагоджений обмін речовин, який є необхідною умовою для здоров'я вимені.

Помилки годування можуть викликати безліч порушень у здоров'ї тварин (ацидоз, кетоз, порушення мінерального обміну і т.д). Зі збільшенням молочної продуктивності зростає і небезпека порушень обміну речовин, що позначає лише те, що годування має бути на підставі точного розрахунку раціону, бездоганного кормового менеджменту, а також контролю і аналізу найважливіших даних продуктивності.

Молочний жир

Вміст жиру в молоці характеризує, перш за все, чи забезпечено необхідна структура раціону (контроль співвідношення об'ємистих кормів до концентрованих, кількості поїдається корму).

Високий вміст жиру (як правило, більше 5%) в перші 2-4 тижні після отелення свідчать про інтенсивну мобілізації жиру з організму корови. Часто ці тварини одночасно мають низький вміст білка в молоці (менше 3,1%). Це сигналізує про можливе кетозе тварини.

Низький вміст жиру може бути підозрою на ацидоз, як правило внаслідок недостатньої структури раціону. Температура повітря в корівнику вище 27 ° С в комбінації з високою вологістю повітря буває причиною зниження показника. Також вміст жиру може знизитися при проблемах зі здоров'ям (захворюваннях печінки, паразитів, проносах, захворюваннях копит, гормональні порушення).

Вміст білка в молоці

Вміст білка в молоці відображає те, чи добре забезпечена корова енергією, і є своєрідним енергетичним барометром для стада. Саме від того, чи достатньо енергії є в розпорядженні мікробів рубця, що синтезують мікробний протеїн, залежить, яким буде показник білка в молоці.

Співвідношення жиру до білка
Показники жиру і білка в молоці повинні бути в певному співвідношенні один до одного.

Співвідношення 1,1: 1 до 1,5: 1 свідчить про збалансоване годуванні.

Співвідношення жиру до білка більше 1,5, особливо на початку лактації (крім молозивного періоду) - це попереджувальний сигнал. Високий вміст жиру - ознака дуже сильною мобілізації жиру з організму. Низький вміст білка говорить про нестачу енергії, хоча частина енергії і надходить з резервів організму. Наслідком цього можуть бути порушення обміну речовин (кетоз).

Якщо співвідношення жиру до білка становить понад 1,5 протягом усього періоду лактації, це говорить про багатий структурою, але бідному енергією годуванні. Особливо при поганій якості об'ємистих кормів і нестачі концентратів. Наслідок цього - низька молочна продуктивність і низький вміст білка в молоці

Дуже низьке співвідношення жиру до білка (нижче 1,1) виникає при раціоні, багатому енергією і бідному структурою (багато концентратів). В цьому випадку потрібно правильно розподіляти комбікорм відповідно до продуктивністю.

При трактуванні співвідношення жиру до білка в першу третину лактації потрібно враховувати, що можлива як загроза кетоза (при високому показнику), так і загроза ацидозу рубця (при низькому показнику). В такому випадку «нормальний» показник співвідношення жиру до білка може виявитися помилковим. Тому потрібно уважне спостереження за тваринами в цей період, а можливо навіть індивідуальний збір і аналіз даних для тварин до 30 дня лактації.

Для виявлення помилок годування протягом року можна проаналізувати показники жиру і білка збірного молока помісячно. Наприклад, якщо показники жиру і білка зменшуються на початку травня, це може свідчити про те, що при переході на пасовище була недостатня структура або перехід був зроблений дуже різко.

Причини різних співвідношень жиру і білка

Співвідношення 1,1: 1 до 1,5: 1

 

Збалансований раціон (цільовий)

> 1,5 : 1
 

До початку лактації: високе розщеплення жиру (ацетонемия);
Весь період лактації: багате текстурою, але володіє малим запасом енергії годування

< 1,1 : 1
 

Бідне текстурою, але з високим вмістом крохмалю годування.


Висновки:

Помилки годування можуть моментально привести до порушення біологічного балансу в організмі корів. Використання даних про якість і кількість молока дають можливість вчасно розпізнати і усунути такі порушення. Регулярний аналіз жиру і білка в молоці є цінною діагностичною допомогою при контролі над здоров'ям і годуванням тварин і повинен активно використовуватися кожним молочним підприємством.

 

Е. Бабенко Консультант з програмного забезпечення в тваринництві.

А. КУЗНЄЦОВ, канд. екон. наук

С. КУЗНЕЦОВ, доктор біол. наук, заслужений діяч науки

Комбікормів №7 2010